Един ще бъде избран от Съвета на Европа Омбудсманът Диана Ковачева

...
Един ще бъде избран от Съвета на Европа Омбудсманът Диана Ковачева
Коментари Харесай

Одобриха трима кандидати за български съдия в Страсбург

Един ще бъде определен от Съвета на Европа 
Омбудсманът Диана Ковачева взе участие в конкурс

Кандидатурите на арбитър Галя Вълкова от Софийския градски съд, омбудсмана Диана Ковачева и някогашния шеф на Националния институт по правораздаването Драгомир Йорданов бяха утвърдени в състезанието за български арбитър в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург. Решението е на комисия по асортимент с ръководител проф. Пламен Панайотов, заяви правният уебсайт “Лекс ”.

Това бе втората процедура по желание, откакто на първата нямаше утвърдени кандидатури. Одобрен бе и авариен лист, в който влизат Виктор Соловейчик, началник на секретариата на една от секциите в самия Европейски съд по правата на човека, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, Екатерина Георгиева, юристът Пламен Борисов, преподавателят в Университета на Страсбург Иван Боев, Татяна Бъчварова от службата на прокурора в Международния углавен съд в Хага и доцент Катерина Йочева.

До 5 юли 2023 година Министерският съвет ще би трябвало да одобри решение за одобрение на първите трима и на аварийния лист с претенденти, след което да изпрати имената на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която избира съдиите в съда в Страсбург.

Мандатът на настоящия български арбитър в Европейски съд по правата на човека Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР